Urininkontinens

Inkontinens betyder ofrivillig urinavgång. Sker detta på natten talar vi om enures, som avhandlas i ett separat kapitel, det här kapitlet handlar om inkontinens dagtid. Detta förekommer hos kanske 5% av lågstadiebarnen och är minst lika vanligt hos flickor som hos pojkar. Inkontinensen är ofta kombinerad med urgencysymptom (plötslig intensiv kissnödighet och bråttom till toaletten) och beror i regel på ofrivilliga detrusorkontraktioner (detrusoröveraktivitet). Inte sällan är inkontinensen kombinerad med enures. Det finns också en tydlig koppling mellan inkontinens och förstoppning.


Primärutredning


Allmänt

Det viktigaste är att inte missa urinvägsinfektioner, neurogen blåsrubbning eller urinvägsmissbildningar.

Anamnes

Förekommer urgency? Förekommer enures? Hur ofta är det vått? Kommer det stora eller små skvättar eller är det ett kontinuerligt sipprande? Sker läckaget vid särskilda situationer (efter toalettbesök, vid ansträngning, i samband med urgency) eller när som helst? Gör det ont vid miktion? Måste barnet krysta för att kissa? Hur ofta går barnet på toaletten? Finns enkopres eller tecken på förstoppning? Kissar barnet med god stråle?

Status

Viktigt att undersöka yttre genitalia (trång förhud? eksem? sipprande läckage?), titta på ryggen (tecken på spina bifida?) och kontrollera extremitetsreflexer och Babinski. Rektalpalpation bör också ingå, detta dels för att kontrollera sfinktertonus, dels för att utesluta eller bekräfta förstoppning (formad faeces i ampullen utan tarmträngning betyder nästan alltid förstoppning).

Prover

Urinsticka viktigt, för att utesluta UVI. Är urinstickan helt blank avrådes från odling. Notera dock att 1) erythrocyter eller leukocyter i urinen inte med automatik betyder att där finns bakterier också och 2) att bakterieväxt inte med automatik betyder att barnet är hjälpt av att få antibiotika (asymtomatisk bakteriuri finns i alla åldrar).


Behandling eller vidare utredning


Standardbehandling

Principerna för den basala blåsträningen är enkla. Urinblåsan ska lära sig att slappna av och vara "lagom" uttöjd med hjälp av att barnet uppmuntras att kissa på regelbundna tider, ungefär ett halvdussin gånger per dag. Toalettbesök på morgonen, på förmiddagen, vid lunchtid, tidig eftermiddag, vid middagsmålet och före sänggåendet brukar vara en bra strategi. I stället för att vänta på kissnödighet ska barnet själv ta befälet över blåsan och tala om för den när det är dags att kissa. Barnet skall sitta på toaletten, med stjärten långt ner och överkroppen lätt framåtlutad. Många barn med inkontinens bör dessutom uppmuntras att öka vätskeintaget.

Barn med inkontinens och misstänkt UVI

Antibiotikabehandling enligt resistensmönstret. Notera dock att "asymtomatisk" bakteriuri är extra vanligt hos barn med blåsfunktionsproblem, så om inte en antibiotikakur raskt (inom 1-2 dagar) hjälper mot besvären så var det inte bakterierna utan själva blåsan som var problemet.

Barn med inkontinens och misstänkt förstoppning

Vanliga symtom på förstoppning är enkopres, glesa tarmtömningar, magont eller hård avföring, men barnet kan också vara närmast symtomfritt. Förstoppade barn bör, samtidigt med att inkontinensen behandlas, ges laxerande behandling. Lämpligtvis ges först minilavemang tre dagar i rad på eftermiddagarna, därefter ges dagligen ett milt bulkmedel i minst en månad. Barnet skall ges tid att tömma tarmen varje dag, lämpligen efter frukosten.

Flickor som bara kissar på sig strax efter att ha kissat på toaletten

Misstänk vaginal reflux! Kontakta en uroterapeut som kan ge goda råd.

Vilka barn skall remitteras vidare?

Terapiresistenta barn: om basal blåsträning inte ger resultat på ett par månader bör barnet remitteras till uroterapeut.

Pojkar med UVI: remittera till barnmottagning.

Flickor med upprepade (>3) UVIer: remittera till barnmottagning.

Tecken på neurologisk störning: t.ex. vid stegrade extremitetsreflexer, positiv Babinski eller dålig sfinktertonus; remittera till barnmottagning.

Tecken på urologisk störning: vid ständigt sipprande urin, trång förhud hos pojkar, dålig stråle, kissningen uppsplittrad i flera portioner, svårigheter att kissa färdigt utan att krysta; remittera till barnurolog.

Tryggve Nevéus